Зборник за Кратово – Книга прва

ден 600.00

Испорака по карго во Република Македонија (3-5 работни дена) и по стандардна пошта за странство.

#Продавницата
#Prodavnicata

Опис

Зборник за Кратово – книга прва е прв зборник за Кратово од ваков вид кој е објавен во Република Македонија. Во оваа книга се собрани патеписи, песни, приказни, легенди и преданија, научни трудови, истражувања, делови од книги, пропагандни написи, исечоци од весници и фототипни страници од книги на бугарски и српски јазик во кои се споменуваат Кратово и неговата околина. Најголем дел од претставената литература ја имам пронајдено во дигитални збирки и библиотеки на интернет, достапни за широка употреба, а користам и дел од книгите и записите од семејната библиотека. Благодарам на моите драги пријатели Домагој Николиќ и Стевче Доневски кои ми овозможија од близу да се запознаам со мистичниот Кратовски регион. Книгата започнува со делови од патеписите на Евлија Челебија и Ами Буе, а содржи записи од Ефрем Каранов, Стеван Симиќ, Јордан Иванов, Јован Цвијиќ, Павел Шатев и други автори. Зборник за Кратово – книга прва завршува со пророштвата на старците од Кратово, кои исто така за прв пат се појавуваат во јавноста како дел од печатено издание. Следните Зборници за Кратово веќе се во подготовка, содржат исечоци од книги на англиски, француски и руски јазик во кои се споменува овој регион, стари карти и мапи, спомени и сведоштва, фотографии и уште многу значајни информации за прекрасниот македонски град Кратово и неговата околина.

Осврти

Сеуште нема критика.

Бидете први кои ќе ги разгледате & ldquo; Зборник за Кратово – Книга прва & rdquo;

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *